Bästa EKO-knepen för att bli kvitt torr hud och nariga läppar  (Tips på huskurer!)

Nyckeln till hälsosam och välmående hud under vintern stavas fukt, fukt och åter fukt. Här är de bästa naturliga tipsen för alla torrisar!


Brist på fukt i kombination med kyla är den vanligaste anledningen som gör att huden blir torr. Under vinterhalvåret är det därför extra viktigt att smörja in och ta hand om kroppen, framför allt ansiktet som hela tiden exponeras för väder och vind.

— För att skydda och ge huden den bästa näringen rekommenderar vi att under vintern använda riktigt näringsrika och feta produkter som baseras på sheasmör, ricinolja och nattljusolja, säger Sofie Westlin och Marcus Alm, som tagit hjälp av en diplomerad ekologisk hudvårdsterapeut i skapandet av deras produkter på Almgårdens.

Att regelbundet lägga en fuktgivande ansiktsmask och göra en peeling öppnar upp huden så att den kan tillgodogöra sig fukten du applicerar. Och smörj gärna in huden med flera lager vårdande produkter som passar din hud innan du går ut.

— Är det flera minusgrader ute, använd rena vegetabiliska oljor som avokadoolja, havreolja och granatäppelolja till ditt ansikte. Skippa dagkrämen eftersom den oftast innehåller vatten som snarare torkar ut än skyddar, tipsar Almgårdens.
— Sminkar du dig så skyddar mineralsmink bra mot vind och kyla. Glöm heller inte att smörja in läpparna regelbundet med ett fett läppbalsam, har du inget läppbalsam kan du lägga lite olivolja på läpparna, gärna innan läggdags så att det hinner verkar under natten, tipsar Almgårdens. Tänk också på att inte duscha för varmt — hett vatten löser upp hudens eget skyddande fett.
Mjukgörande läppcerat för känsliga läppar

Återfettande med sheasmör för känsliga läppar.

Du behöver:


  •   38 ml   aprikoskärnolja 
  •   20 ml   jojobaolja
  •   26 g     bivax
  •   10 g     sheasmör
  •   2 g       karnaubavax
  •   2 ml     E-vitamin 
  •   2 ml     apelsinoljaGör så här:
Smält bivax
, sheasmör och karnaubavax tillsammans med jojoba- och aprikoskärnolja över vattenbad på spisen. När allt har smält helt, tas kärlet ur vattenbadet. Avkyl under omrörning.
När blandningen har en temperatur av 60-70°C, tillsätts resterande ingredienser. Häll snabbt upp i cerathylsor
, ca 20-22 stycken.
Så gör du en egengjord, ekologisk handkräm:


Du behöver:

  • 2 tsk olivolja.
  • 1 tsk florsocker.

Gör så här:
Värm olivoljan i några sekunder innan du rör ner florsockret. Smörj sedan in händerna med blandningen och trä på ett par tunna bomullsvantar. Låt vantarna sitta kvar länge, gärna över natten, så absorberas oljan ordentligt in i huden. Känner du dig för kladdig, torka av överflödig olja med en handduk eller servett.